Registriraj se!
Zbirajo denar za izolsko katedralo

Društvo Katedrala luksuznih barv si prizadeva, da nekoč legendarna diskoteka Ambasada Gavioli, ki je od lanske jeseni v lasti celjskega podjetja ETN, ne bi postala navadna hala v izolski obrtni coni. Za svoj projekt pa iščejo vlagatelje.

“Zavzemamo se za oživitev nekdanje legendarne diskoteke, ki jo je zasnoval italijanski arhitekt Gianni Gavioli. Žal nam je vseh teh dragocenih okraskov, poslikav, skulptur in interierja, ki bi jih težko kje drugje uporabili,” pravi Damir Perc, eden od šestih ustanovnih članov Kulturnega in glasbenega društva Katedrala luksuznih barv. V nekaj mesecih so se organizirali, se povezali z novim lastnikom, ki jim je po njegovih besedah prišel zelo naproti, in zdaj zbirajo denar za najem.

Ne bi se omejevali le na elektronsko glasbo

“Ambasada Gavioli se je že tolikokrat zapirala in spet odpirala, da ljudje ne verjamejo več, da gre tokrat zares za končni udarec. Kljub temu je bil odziv na našo pobudo, objavljeno tudi na njihovi spletni strani, spodbuden. Na naši facebook strani - Save Ambasada Gavioli - pa smo zbrali že več kot 13.000 všečkov, kar je šele začetek,” razlaga. Perc meni, da dosedanje upravljanje diskoteke, kjer so organizirali dogodke enkrat na mesec, ni bil učinkovit. “Naša vizija je ustvariti platformo za organizacijo različnih kulturnih in glasbenih prireditev. Nikakor se ne bi omejevali na elektronsko glasbo, pač pa smo odprti za različne glasbene zvrsti, prostor pa bi namenili tudi za razstave in podobno,” navede. Po njegovih besedah je ponudba kulturnih prizorišč v slovenski Istri vse slabša. Da se zabava in kultura soočata s kriznim obdobjem, priča tudi nedavna ukinitev dolgoletnega festivala Jeff. “Pri iskanju vlagateljev ciljamo tudi na Hrvate in Italijane, ki so Ambasado Gavioli vzeli za svojo. Za začetek potrebujemo od 65.000 do 70.000 evrov,” omeni. Polog varščine za najem prostora za eno leto znaša 50.000 evrov. Doslej so zbrali dobrih 8000 evrov, denar pa bodo zbirali še do 31. marca. “Objekt sam je vreden statusa evropske klubske kulturne dediščine,” je prepričan Perc, Njihova spletna stran pa med drugim tudi izpostavlja, da je Gianni Gavioli o svoji stvaritvi dejal, da “zajema in presega gledališče.”

 

Čas imajo do 1. aprila

Prokurist celjskega podjetja Elektro Turnšek nepremičnine Janko Turnšek, ki je novembra lani prevzel Ambasado Gavioli od Mercatorja, na naše poizvedbe, kaj namerava s prostori, kljub večkratnim poskusom ni odgovoril. Za Slovensko tiskovno agencijo pa je pojasnil, da je z akcijo zbiranja članarine in prostovoljnih prispevkov seznanjen ter je dal projektu prednost pred drugimi ponudbami. Povedal je še, da so naredili vse za to, da bi se v Gavioliju še naprej izvajalo klubsko dejavnost. Društvu so tako že dvakrat podaljšal rok, do katerega naj bi podpisali pogodbo o najemu, kot skrajni rok pa je prokurist določil 1. april. Opomnil je, da stroški s prostorom kljub vsemu nastajajo in “ga zato ne more kar pustiti stati”. Turnšek je še dejal, da so zamenjali strešno kritino, tako da v prostoru ne zamaka več. Če bo v nekdanjem Gavioliju ostala klubska dejavnost, nameravajo obnoviti tudi fasado ter urediti prezračevanje. Ob morebitnem neuspehu akcije pa imajo po 15. aprilu namen objaviti razpis za novega najemnika ter prodati vso opremo iz nekdanjega kluba. V Katedrali luksuznih barv so opozorili, da druge zainteresirane za najem zanima predvsem prostor za skladišče.

 

Če ne bo uspelo, bodo donacije vrnili

Društvo Katedrala luksuznih barv je sicer še v fazi registracije. Kot so v društvu pojasnili za STA, jim je Turnšek postavil določen rok in so morali zato začeti z akcijo prej, kot so načrtovali. To je tudi razlog, da še niso do konca izpeljali registracije. V društvu zagotavljajo, da bodo v primeru neuspele akcije donatorjem vrnili vsa sredstva. Glede donacij nižjih od 25 evrov in njihovega vračila pa so pojasnili, da je bilo prvotno mišljeno, da se z donacijami, nižjimi od 25 evrov, organizira dogodek v klubu. V primeru, da ta načrt ne uspe, bodo tudi te donacije povrnjene. 

 

Vir: https://www.primorske.si/primorska/istra/zbirajo-denar-za-izolsko-katedralo


Komentarji novice